Koristne informacije

 

Podatki o vetru in temperaturi, napovedi

 

Trenutni veter

SI, Istra, IT do Gradeža – 21.2 kB (odlična stran za preverjanje vetrovnih razmer, ko imamo HR ali IT signal)

http://vetercek.com/

Oceanografska Boja Vida – Piran – oddaljena od piranskega rta v smeri proti Gradežu 1,23 nm (2,28 km)

http://buoy.mbss.org/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=27

Barkovlje (Barcola) – Trst (Trieste)

http://www.meteosurf.it/it/meteo/stations/detail-station/id_station/16

Monte Grisa (Barcola) – Hrib nad Barkovljami

www.cisar.it/ext_site/trieste/meteo/

 

Trenutni veter in zelo kratkoročna napoved INCA

http://www.meteo.si/uploads/meteo/app/inca/ Desno zgoraj se izbere parameter, spodaj je drsnik za čas.

Za mobilne naprave je na voljo prilagojena spletna aplikacija na naslovu http://meteo.arso.gov.si/uploads/meteo/app/inca/m

 

Napovedi

Polajnarjeva napoved na totisurf.com in slosurf.com

Ena boljših napovedi za windsurfače v tekstovni in grafični obliki, ki jo redno objavlja meteorolog in windsurfer Janez Polajnar – SLO405. Na portalu slosurf.com je stalno objavljena v tekstovni obliki na vrhu strani kot zadnja novica. Na spletni strani totisurf.com pa najdemo Polajnarjevo napoved v grafični obliki na desni strani spletne strani. Z zeleno zvezdico so označeni spoti, kjer je napovedan veter, ki omogoča glisiranje z opremo in jadri nad cca 7m2. Napis “Možen zmeren veter” pa pomeni, da je predviden veter v določenih refulih, ki se lahko občasno pojavijo ali veter na določenih mestih, npr. izven zaliva Preluk, dovolj močan tudi za glisiranje z jadri med cca. 5.5 in 7m2. Ali bolj enostavno, najbolj verjetno je, da bo pihalo za večja jadra, obstaja pa tudi možnost za občasno glisiranje z manjšimi jadri okoli 6m2. Z rumeno za srednje mala jadra in z rdečo, kjer piha izjemno močan veter (v praksi od 4.0 navzdol).

Aladin, WindGuru, WindFinder, PredictWind, Il Meteo

Napoved vetra ARSO po modelu ALADIN – povezava na napoved Slovenija – JZ, povezava na napoved Istra – Kvarner Napoved je izjemno natančna in zanesljiva za severne vetrove (npr. Burja).

Windguru Piran, priljubljena spletna stran z arhivom napovedi in vizualizacijo spotov

WindFinder Piran

PredictWind Piran, potrebna je registracija, napoved za en spot je zastonj, napovedi so objavljene na naslovu http://forecast.predictwind.com/table

Il Meteo Piran zelo dobra napoved za veter in temperature na severni strani Piranskega zaliva.

 

Jutranji termični veter v Barkovljah pri Trstu

V toplih mesecih je med windsurfače zelo priljubljen spot pri Trstu imenovan “Barcola”. Spot se nahaja na polovico poti med Trstom in znanim Miramarskim gradom. Ob ugodnem vremenu smo tam videli že več kot 70 glisirajočih surfačev v vodi, kar je skoraj neverjetno, če upoštevamo, da večina surfačev stopi v vodo ob zori, bistveno pred vzhodom sonca. Barkovlje nudijo pogoje za glisiranje več kot 100 dni v letu. Zato priporočamo branje odličnega članka Polone Pagon, ki je bil objavljen v Geografskem vestniku. Ne pozabite, da je spot Barcola zahteven, saj veter piha iz obale na odprto in predvsem na obali ni pravega občutka za jakost vetra na morju! Preden stopite v vodo povprašajte lokalne windsurfače kakšno opremo priporočajo. Najbolj priljubljena oprema na spotu je freestyle deska v kombinaciji z 4.2 – 4.7 – 5.0 jadrom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Flickr Stream

Socialni Profili

  • We on Flickr