Mimo je!

Posted by Andrej 22 Dec 2013 No Comments »

Zimski Sončev obrat se je letos zgodil 21. decembra. To je tisti trenutek v letu, ko je Sonce ob poldnevu navidezno najnižje nad nebesnim ekvatorjem. Na ta dan se je začela tudi zima. Za nas windsrfarje pa je najpomembnejša vest, da je mimo! Kaj pa?

Naši stari starši in na splošno predniki so pogosto izjavili, da je 13. december najkrajši dan v letu. V italijanskem jeziku se izjava celo rima: “Santa Lucia, il giorno piu’ corto che ci sia!”.

No, nekaj resnice se skriva tudi v prej omenjeni, napačni izjavi. Namreč okoli 13. decembra (točneje, se je to letos zgodilo 10.12.2013) je trenutek leta, ko imamo najbolj zgoden Sončni zahod. Čez nekaj dni, 5.1.2014, bomo beležili najpoznejši Sončni vzhod. Podrobne podatke dobite na naslovu Kalkulator dolžine dneva, kjer si lahko izračunate najprimernejši čas prihoda na spot.

Letošnje podaljševanje dolžine dneva bomo praznovali  kar na vodi. Kot sem napovedal nekaj dni nazaj, modeli kažejo na veliko veselje srfačev za Božič in mogoče celo naslednji dan, ko bomo praznovali Dan samostojnosti in enotnosti.

Kaj pravi Windguru?

windguru_forecast_dec_2013

 

Pred klubom bo prav divje!

Andrej.

 

p.s.: za naslednjo sezono planiram nabavo opreme za nočno srfanje. Po nasvete se bom obrnil kolegom, ki veselo divjajo z gorskimi kolesi zvečer in ponoči. Pred leti sem se udeležil kar lepega števila nočnih turc. Ena najbolj nepozabnih je bila vzpon in spust iz Slavnika, ko po naključju sem na zasneženem Slavniku zasledil stopinje človeka in psa, ki so me vodile do doline. Epsko!

Top oprema za nočno jadranje na deski, sliko sem našel na NZL46.com:

SONY DSC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Flickr Stream

Socialni Profili

  • We on Flickr