Najboljši slovenski deskarji in kajtarji na 2. državnem prvenstvu

Posted by keka 15 May 2012 No Comments »

Drugo državno prvenstvu v jadranju na deski in kajtanju KEKA WEEK 2012 je v zaliv med Sečovljami in Portorožem privabilo 16 obetavnih slovenskih deskarjev, ki so se pomerili v spremenljivih vremenskih pogojih. Novica, da je kajtanje kot olimpijska disciplina uvrščeno na poletne Olimpijske igre v brazilskem Riu leta 2016, je bila za tekmovalce na državnem tekmovanju še dodatna spodbuda. V jadranju na deski se je v disciplini Kona najbolje odrezal Rok Puvar iz ŠD Keka Piran, v disciplini Raceboard pa Aleš Stepanov iz izolskega jadralskega kluba Olimpic. Med kajtarji je bil v disciplini Race najboljši Jože Dernovšek iz WSC BUM Koper, v disciplini freestyle pa Jaka Komorčan.

Tekmovanje se je uradno pričelo v petek popoldan, ko je bilo ob zboru tekmovalcev 16 deskarjev iz Slovenije in en tekmovalec iz Hrvaške. Sončen petkov popoldan je žal zaznamovalo brezvetrje in organizatorju je uspelo izpeljati le tri plove v disciplini jadranja na deski. Prvenstvo v kajtanju je bilo tako v celoti preloženo na nedeljo, tekmovanje v disciplini jadranja na deski (windsurfing) pa je organizatorjem uspelo zaključiti prvenstvo že v soboto popoldan. Najboljši jadralec na deski v disciplini Kona je bil 21-letni Rok Puvar iz ŠD Keka Piran, najboljši v diciplini Race pa Aleš Stepanov iz JK Olimpic Izola.

Ob vetru, ki je pihal z jakostjo več kot 30 vozlov, je bilo državo prvenstvo v kajtanju izpeljano v celoti v nedeljo. Pisani zmaji so nebo nad Sečo prvič napolnili ob 12.30 uri. Po treh plovih je v disciplini Race naslov državnega prvaka osvojil Jože Dernovšek iz WSC BUM Koper, v številnih zahtevnih likih v disciplini Freestyle pa je sodnike najbolj prepričal 16-letni Jaka Komočar.

Jadranje na deski ali srfanje (v angl. windsurfing), je šport, ki je doživel višek prepoznavnosti v 80. letih prejšnjega stoletja. Pri nas je srfanje sčasoma postalo množični šport, ki je ob burji in jugu privabilo na valove številne ljubitelje. Ob jadranju na deski pa si v zadnjem obdobju čedalje bolj utira pot deskanje z vlečnim padalom ali kajtanje (v ang. kite, zmaj), ki se kot adrenalinski šport uveljavlja zlasti med mladimi. V začetku meseca maja je vse ljubitelje kajtanja prijetno presenetila novica, da je Mednarodna Jadralna Zveza (ISAF) določila kajtanje kot novo olimpijsko disciplino, v kateri se bodo najboljši tekmovalci pomerili na prihodnjih poletnih Olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016, ko bo kajtanje povsem nadomestilo dosedanjo olimpijsko disciplino jadranja na deski.

Novica je prijetno presenetila tudi člane Športnega društva Keka Piran, ki so se ob sodelovanju z Jadralno Zvezo Slovenije že drugo leto zapored preizkusili v vlogi organizatorja državnega prvenstva v jadranju na deski in kajtanju KEKA WEEK 2012. Kot je povedal Alan Železnik, predsednik kluba, je bila glede na izjemno zanimanje za kajtanje organizacija državnega prvenstva logičen korak. Državno prvenstvo v dveh disciplinah so letos združili pod isto streho in minuli konec tedna privabili na Slovensko Obalo šopek najuspešnejih slovenskih deskarjev in kajtarjev. Društvo, ki v tem letu obeležuje 30. obletnico delovanja, si tako utrjuje ugled zanesljivega organizatorja državnih prvenstev v disciplini, ki je po priljubljenosti v nenehnem porastu.

Na podelitvi pokalov in praktičnih nagrad najboljšim deskarjem in kajtarjem je predsednik Športnega kluba Keka Piran čestital najuspešnejšim in izrazil upanje, da so s tokratnim državnim prvenstvom najboljši slovenski kajtarji še korak bliže Riu 2016.

Portorož, 11. – 13. maj 2012

REZULTATI:

WINDSURF REGATA RACEBOARD:
1. MESTO: ALEŠ STEPANOV
2. MESTO: ROK PUVAR
3. MESTO: ŽIGA KORENČ

WINDSURF REGATA KONA CLASS:
1. MESTO: ROK PUVAR
2. MESTO: ŽIGA KORENČ
3. MESTO: ŽAN ŠUDE

KITE REGATA COURSE RACE:
1. MESTO: JOŽE DERNOVŠEK
2. MESTO: JERNEJ PRIVŠEK
3. MESTO: MIHA GLAŽAR

KITE REGATA FREESTYLE:
1. MESTO: JAKA KOMOČAR
2. MESTO: MARTIN DOLENC
3. MESTO: JOŽE DERNOVŠEK

Fotograf Luka Rebol je ujel nekaj utrinkov prireditve Keka Week 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Flickr Stream

Socialni Profili

  • We on Flickr