Skip to main content

Podaljšanje ukrepov začasnih omejitev izvajanja športnih dejavnosti

By 27/11/2020Novice

Spoštovani,

Vlada se je v četrtek, 26. 11. 2020 na redni seji seznanila s strokovno oceno Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 pri Ministrstvu za zdravje o strokovni utemeljenosti ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni COVID-19 in odločila, da se podaljšajo ukrepi začasnih omejitev izvajanja športnih dejavnosti.


Tako se za 14 dni podaljša uporaba ukrepov in omejitev v Odloku o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti.

Še naprej je dovoljeno izvajanje procesa športne vadbe (treningov) za naslednje skupine športnikov:
• športnikom z nazivom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda iz prvega odstavka 33. člena ZŠpo-1,
• poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu, pristojnemu za šport ali
• športnikom, ki se udeležujejo tekmovanj iz prvega in drugega odstavka 3. člena Odloka.
Športna rekreativna dejavnost dovoljena, če jo izvaja posameznik individualno oz. če se izvaja v skupini v kateri so vsi udeleženci člani istega gospodinjstva ali ožji družinski člani.

V kolektivnih športnih panogah je dovoljeno:
• izvajanje tekmovanj v najvišjem kakovostnem nivoju nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja v športnih panogah hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka, rokomet, vaterpolo in futsal-mali nogomet ter
• izvajanje  velikih mednarodnih športnih prireditev: svetovno in evropsko prvenstvo ter kvalifikacijske tekme državne reprezentance za nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu.
V individualnih športnih panogah je dovoljeno:
• izvajanje državnih prvenstev za člane in velikih mednarodnih športnih prireditev: svetovno in evropsko prvenstvo ter svetovni pokal.

Za športnike, ki jim je v skladu z zgornjimi dikcijami dovoljeno tekmovati, je dovoljen tudi proces športne vadbe.

Za izvajanje  treningov in izvedbo tekmovanj se lahko uporabljajo vsi športni objekti in površine za šport v naravi, kot jih določa Zakon o športu: športni centri, športni objekti, vadbeni prostori, vadbene površine ter površine za šport v naravi.

Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena.

Športniki in strokovni delavci v športu morajo upoštevati vsa navodila ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani.

Za športnike in športne delavce se pri izvajanju športnih dejavnosti iz tega odloka ne uporabljajo odloki, ki določajo omejitve zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19.

Obenem vas obveščamo, da je s 24. oktobrom 2020 pričela veljati nova ureditev karanten na domu skladno z Zakonom o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19. Več informacij najdete na tej povezavi.

Športni pozdrav,

Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez

Leave a Reply